Melanchólia - Mircea Cărtărescu, BRAK, 2024

17,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Melanchólia - Mircea Cărtărescu, BRAK, 2024
Melanchólia - Mircea Cărtărescu, BRAK, 2024

Melanchólia

Päťročný chlapec, ktorého mama sa nevrátila z nákupu, počas dlhých dní, mesiacov a možno aj rokov uzavretý v byte skúma jeho strnulosť a po nociach sa vyberá na iniciačné cesty... Čítať viac

Vydavateľstvo
BRAK, 2024
240 strán
3-4 hodiny čítania

Päťročný chlapec, ktorého mama sa nevrátila z nákupu, počas dlhých dní, mesiacov a možno aj rokov uzavretý v byte skúma jeho strnulosť a po nociach sa vyberá na iniciačné cesty po lávkach, .. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

17,90 €

Na sklade 5 ks
  • Osobný odber 14. 6.
  • Na vašej adrese 14. 6.

Osobný odber

Kníhkupectvá
14. 6.
balíkovo
14. 6.
AlzaBox
14. 6.
Packeta
14. 6.
Slovenská pošta
(na poštu)
14. 6.
BalíkoBOX
14. 6.

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
14. 6.
Kuriér GLS
14. 6.
Slovenská pošta
(na adresu)
14. 6.

Naši škriatkovia odporúčajú

Divadlo na Tomovom jazere - Ann Patchett, Tatran, 2024
Melanchólia - Mircea Cărtărescu, BRAK, 2024
17,90 €

Viac o knihe

„Pre tých, ktorí žijú vo svete snov, je skutočný svet tou najnepravdepodobnejšou ríšou.“

Päťročný chlapec, ktorého mama sa nevrátila z nákupu, počas dlhých dní, mesiacov a možno aj rokov uzavretý v byte skúma jeho strnulosť a po nociach sa vyberá na iniciačné cesty po lávkach, predznamenávajúcich jeho postupné osamievanie. Osemročný Marcel z poviedky Líšky cíti ťaživú zodpovednosť za svoju chorú sestru Izabelu a na jej záchranu neváha podstúpiť najväčšiu obetu – čelí svojmu vlastnému strachu. Tínedžer Ivan z poviedky Kože odhaľuje vďaka láske k poézii a priateľstvu s Dorou tajomstvo žien, no ani toto poznanie ho neuchráni pred nevyhnutnou osamelosťou.

Tri texty zbierky Melanchólia spája čosi spoločné: rozostrenie dospelých a zaostrenie na vnímanie detí. Dva rámcujúce texty prológu a epilógu sú podobenstvami o možnostiach a hraniciach ľudského poznania. Mircea Cărtărescu opäť svojim čitateľom a čitateľkám servíruje pomalý, filigránsky opis monumentálnej obraznosti maličkého sveta: vnútorného prežívania ľudského údelu osamelým človekom, ktorý, ako ukazuje v piatich poviedkach, nie je vyhradený len dospelým, ale začína sa už v hlbokom detstve v organickom prepojení sna, fantázie a svojsky videnej skutočnosti.

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Čítať viac
Počet strán
240
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
120×210 mm
Hmotnosť
265 g
ISBN
9788082860088
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
1833195
Štýl
filozofický, romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Rumunsko
Vydavateľstvo
BRAK
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

3 hodnotenia

3
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

40

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
13.5.2024
Skvelý čitateľský zážitok
Táto kniha bola pre mňa prvou prečítanou od autora a určite si ešte od neho niečo prečítam. Vnorenie sa do Prológu, ktorý môžeme brať ako prvý príbeh, bolo pre mňa ako balzam na dušu. Možno si poviete, ako to korešponduje s melanchóliou, ale to snové magické písanie autora vo mne vyvolali príjemné pocity a celé to na mňa pôsobilo krásne.
Ďalšie tri príbehy sa venujú vnímaniu očami dieťaťa, v týchto prípadoch chlapcov vo veku 5, 8 a 15 rokov. Po prečítaní tretieho príbehu nájdete podobnosť s prvým, ale čo spája všetky dokopy je ľudská osamelosť. Keď sa dostanete k Doslovu, už budete vedieť, že každým jedným príbehom sa melanchólia a smútok zväčšujú. Autor dáva dôraz na vnútorné prežívanie človeka, jeho osamelosť, ale aj dôvody, ktoré k tomu viedli. Všetko sa začína v detstve a už malé deti môžu nadobudnúť pocit osamelosti a utiekať sa do sveta fantázie, čo sa častokrát aj deje. Túžba po objatí a láske je veľká, ale nie každému je to dopriate.
Všetkých päť príbehov v knihe sa odohráva pod rúškom melanchólie a spája ich téma osamelosti. Aj keď sú okolo vás ľudia, ten pocit vo vás môže pretrvávať. Autor vytvoril fascinujúce dielo, do ktorého sa len treba ponoriť, sústrediť sa a čítať aj medzi riadkami. Mňa jeho štýl písania očaril, miestami bol priam poetický a kniha si ma našla akurát v čase, kedy som ju práve potrebovala prečítať a dokázala som ju precítiť. Vrelo odporúčam náročnejším čitateľom.
Čítať viac
32
Overený zákazník
17.4.2024
Aké úžasné je ponoriť sa do rozmanitej snovej obrazotvornosti Cartaresca. Obaliť sa v jeho pavučinových myšlienkach, stíšiť sa v sinavom šere bočných izieb a pozorovať jemné detaily malých existencií. Mäkká abstrakcia a surreálne výjavy jeho príbehov vnášajú do sýtej melancholickej atmosféry pocit krásna.
.
Zbierka troch (a ak rátam prológ a epilóg, ktoré lemujú knihu ako fungujúce krátke príbehy, tak piatich) poviedok, z krehkého detského sveta, vo mne evokovali timburtonovské ladenie. Pribúdajúcimi stranami sa tienistá estetika rozpínala a posledná poviedka, Kože, o dospievajúcom mladíkovi, tak bola vygradovaným elektrizujúcim výbojom osamelej ponurosti a intenzívnych imaginácií. Všetky príbehy vycibrene balansovali medzi preludom a skutočnosťou, tmou a svetlom, temnou znepokojivosťou a poetickým peknom.
.
Je to moja tretia prečítaná kniha od tohto výnimočného rumunského autora a opäť som vďaka nemu prežil koncentrovaný čitateľský zážitok. Žasnem a neskromne poznamenávam, že ho zbožňujem a radím medzi mojich najobľúbenejších spisovateľov.
Tento silný pocit dôvery v jeho knihy je umocnený vďaka skvelým prekladom Evy Kenderessy, ktorá húževnato a s citom sprostredkúva mnohotvárnosť jazyka.
.
Ak ste od Cartaresca ešte nič nečítali, myslím, že práve Melanchólia bude skvelou voľbou na zoznámenie sa s ním.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Ak sa tieto poviedky vzpierajú nášmu porozumeniu, je to preto, že prehovárajú v prvom rade k našim citom. Aby nás povzbudili obnoviť silu detskej predstavivosti, ktorá dokáže každým pohľadom znovu vytvoriť svet a spútať všetko zlo, ktoré sa v ňom nachádza, aby bol o čosi znesiteľnejší…“ – Alexis Brocas, Le Journal du Dimanche

„Rumunský spisovateľ Mircea Cărtărescu je známy svojimi hrubočiznými surrealistickými románmi o svete. Zbierka poviedok Melanchólia ponúka skvelú esenciu jeho diela.“ – Sigrid Löffler, Süddeutsche Zeitung

„Postupne som však zisťovala, že život nie je príbeh, ktorý o sebe rozpoviete vy, ale príbeh, ktorý o vás porozpráva niekto iný.“