Návrat na Liptov
E-kniha

Vzrušujúca cesta dvoch mladých ľudí za spoločným cieľom

Sandra je odhodlaná urobiť za starým životom hrubú čiaru po tom, ako bola po traumatickom zážitku nútená utiecť zo svojho domova v Bratislave. Presťahuje sa na Liptov, kde sa... Čítať viac

Vydavateľstvo
Elizabeth Mara, 2021
351 strán
5 hodín čítania

Sandra je odhodlaná urobiť za starým životom hrubú čiaru po tom, ako bola po traumatickom zážitku nútená utiecť zo svojho domova v Bratislave. Presťahuje sa na Liptov, kde sa bude snažiť začať odznova. Sandra je milá mladá žena,... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

7,63 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Návrat na Liptov - Elizabeth Mara, Elizabeth Mara, 2021
E-kniha
7,63 €

Viac o e-knihe

Sandra je odhodlaná urobiť za starým životom hrubú čiaru po tom, ako bola po traumatickom zážitku nútená utiecť zo svojho domova v Bratislave. Presťahuje sa na Liptov, kde sa bude snažiť začať odznova. Sandra je milá mladá žena, ktorá to ale v živote nemala príliš ľahké.
Celý život bola ovládaná svojím otcom, strachom a mienkou iných ľudí. Z jej premrhaného života sa ju rozhodne vytiahnuť sympatický Lipták Alex, ktorý si dá za cieľ, zmeniť jej život, a to od základov. Alex je jej presný opak. Nevie čo je strach, život si užíva plnými dúškami a vždy dosiahne, čo chce. Vzájomná príťažlivosť medzi nimi sa skrývať nedá a časom zistia, že ich spája viac, než len ich spoločné ciele. Vydajú sa na cestu poznania seba, lásky, ale aj krás Liptova – jej nového domova. Okúsi chuť života, o akom sa jej ani nesnívalo a je odhodlaná zabudnúť na minulosť, ale minulosť, nezabudla na ňu.
Čítať viac
Počet strán
351
Rok vydania
2021
ISBN MOBI
978-80-973902-3-5
ISBN EPUB
978-80-973902-2-8
ISBN PDF
978-80-973902-1-1
Naše katalógové číslo
1092367
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Elizabeth Mara
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,5 / 5

19 hodnotení

7
3
4
3
2

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Marek
Neoverený nákup
20.11.2023
Hned ako som dostal knizku nahodou do ruky, tak som si bol vedomy, ze nejdem citat ziadneho Remarqua. Uz dlhsie ma lakalo nacriet do sekcie young adult, dopriat si trochu guilty pleasure. Vdaka slovku Liptov v nazve knihy som si hovoril, ze to bude dobre. Ze si aspon tymto sposobom trochu vynahradim tento rok, kedy som na domovskom Liptove nemohol travit tolko casu, kolko by som chcel. A ze vdaka tomu zvladnem plytsi dej, jednoduchost postav a nelogizmy. Ale bolo ich tolko, ze to chabe opisy Liptova nedokazali zachranit. Čítať viac
22
Overený zákazník
6.11.2022
Návrat na Liptov
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Na túto knihu som sa nesmierne tešila, keďže autorka je z Liptovského Mikuláša a dej sa odohráva na Liptove, avšak kniha má trochu sklamala.

Začnem najprv pozitívnymi dojmami. Užívala som si čítanie pasáží, ktoré sa odohrávajú na mne známych miestach. Či už je to Liptovská Mara, Háj alebo okolité kopce Tatier :) Pri niektorých miestach ako kaviarne a bytovky, som premýšľala, či je to nejaká konkrétna z mesta alebo to autorka len vymyslela. To ma veľmi bavilo :)

Čo sa týka postáv, z hlavnej hrdinky Sandry mám veľmi zmiešané pocity. Mala ťažké detstvo, uteká pred psycho bývalým, ale jej správanie niekedy bolo ako 5 ročné dieťa a nie rozumná 25 ročná žena. Alex sa mi pozdával, mal blízky vzťah k športu, ale bol motivátor level expert. Toľko motivačných rád, aké on sypal jednu za druhou, nenájdete ani v motivačnej literatúre. Poznal sa so Sandrou chvíľu a už ju ťahal kade-tade, dával jej rady a hneď ju začal volať prezývkou.
Bolo to poriadne odtrhnuté od reality, pretože takto sa určite nesprávate k ľuďom, ktorých ste práve spoznali. Em som si obľúbila, jej kuchárske "umenie" vždy dobre pobavilo a jej náklonnosť k Adamovi bola rozkošná.

V knihe som našla aj pár skutočne pekných myšlienok, ktoré si ma získali :) Kniha sa mi čítala celkom dobre, bola som zvedavá, aké miesto z Liptova ešte bude spomenuté, tak som netrpezlivo čítala ďalej, ale čo sa týka deja to až také perfektné nebolo. Nielenže sa to zrazu strhlo na triler, ešte aj konflikt medzi hlavnými hrdinami bol poriadne nafúknutý.
Čítať viac
11

Všetky recenzie dostupné na mojom instagramovom profile @ivinkaaa.booksland alebo blogu: https://ivinkaaa-booksland1.webnode.sk/

IVINKAAA BOOKSLAND
Overený zákazník
17.6.2022
2/5
Opäť musím negatívne konštatovať, že mi táto kniha nesadla.

Zaujala ma najmä téma Liptova, pretože tu žijem, poznám a málokto si vyberie túto lokáciu do svojich príbehov. Avšak veľa reálií nesedlo a ja som sa so slovami autorky nevedela stotožniť.

Ja v knihách obvykle nedokážem spozorovať logické chyby a nezrovnalosti, ale tu ich bolo niekoľko, čo ma rušilo pri čítaní. Taktiež veľa gramatických chýb, redundancia slov, ale to sa pri samovydávaní bohužiaľ stáva. Nesedel mi ani humor autorky, až na niektoré vtipné doťahovačky medzi hrdinami, vtedy som sa aj zasmiala.

Hlavné postavy mi nevyhovovali a nenašla som si k nim cestu. To, že sa podľa mňa nesprávali na svoj vek je jedna vec. Ako mi raz @bajadolceautor povedala, existuje množstvo dospelých ľudí, ktorí sa chovajú ako deti. No, Sandra si nedokázala stáť za svojím a menila názory a postoje viac ako Sulík na koaličných radách. A Alex? Za mňa to bol preemotivovaný manipulátor, ktorý Sandre prehnane diktoval život. Vedľajšie postavy boli fajn.

Ako jedna štafetárka predo mnou napísala, mám pocit, ako by sa v tlači stratilo niekoľko strán, pretože dej hneď nabral závratné tempo. Na druhej strane, ako by sme sa za celú knihu nikam s postavami neposunuli. Okrem Sandry, tá prešla premenou.

Záverečné hodnotenie
Dej je zasadený do príjemneho liptovského prostredia a nesie sa jednej vlne až na záverečnú drámu, ktorá sa dá očakávať. Hrdinovia sú mladí, užívajú si život a spoločne zbierajú zážitky na Liptove. Toto nebol môj šálok kávy, ale napr. @jednazenska a @martinad_88 boli spokojné, tak sa možno zapáči aj vám.

Za možnosť zúčastniť sa štafety ďakujem @martinad_88
Čítať viac
24.5.2022
:)
Skvelá kniha. Veľmi sa mi páčil štýl písania autorky - ľahko sa čítala a bolo to naozaj oddychové. Trošku mi možno chýbalo viac akcie, miestami som sa nudila, no možno to bola len mojou aktuálnou náladou. Každopádne je to veľmi pekný príbeh lásky. Odporúčam prečítať. Čítať viac
20.5.2022
Kniha sa na začiatku čítala veľmi dobre, rýchlo. Zaujalo ma to. Ale potom sa to akosi otočilo o 180° a ja som sa začala nudiť. Strašne sa to vlieklo, nebavilo ma to.
Alex mi prišiel strašne premotivovaný hneď od začiatku. Jeho správanie mi pripadalo ako 15 ročného pubertiaka a nie dospelého muža, ktorý má vlastnú reštauráciu, biznis. Nebol mi ani z ďaleka sympatický. Na jeho postave by som asi ešte fakt popracovala. Miestami mi ale prišiel zlatý. Občas som mala pocit, ako keby trpel nejakou schizofréniou, či bipolárnou poruchou, ako keby sa mu nálada a celý jeho postoj menil z minúty na minútu
Sandre som veľmi nerozumela. O.K., že sa chcela zmeniť, ale nedokázala mu povedať nie a súhlasila so všetkým čo si Alex zaumienil.
Čo sa týka deja, tiež mi to prišlo také monotónne. Nič podstatné sa celú knihu nestalo, iba chodili na rande a užívali si jeden druhého. Až na koniec prišiel zvrat, ktorý bol pre mňa dosť rýchlo zbúchaný a celé mi to pripomenulo scénku z jedného iného príbehu
Čo sa mi veľmi páčilo boli ale opisy prostredia. Dostala som chuť navštíviť Liptov a spoznať všetky jeho kúty, kde sa postavy vyskytovali.

Celkovo z knihy mám zmiešané pocity, pretože aj sa mi to páčilo, aj nie. Neurazí, ale ani nenadchne. Rereading by som si určite nedala, ale druhú časť si rada prečítam, ak vyjde. Koniec bol pre mňa ukončený, tak som veľmi zvedavá, čo v sebe ukrýva pokračovanie príbehu.
Čítať viac
4.5.2022
Spoznajte krásy Liptova
Autorka má príjemný, doslova hovorový štýl písania, čo sa číta nesmierne ľahúčko a pohodovo. Rušivo na mňa ale pôsobia niektoré použité prezývky. V druhej polovici knihy, počas plynulého deja, som očakávala predpokladané vyvrcholenie, ktoré je zrejmé od začiatku. No vždy tvrdím, že dôležité je jeho podanie autorom. V tomto prípade mi záverečná dramatická scénka ale nesadla. Je na môj vkus prehnaná a nesiahla na moje emócie, ako by som očakávala. Občas je menej viac. No samotné ukončenie je krásne a keďže si autorka počas príbehu výborne našliapla na minimálne ďalšie dve pokračovania, budem sa tešiť, s čím nás opäť prekvapí. Čítať viac
Nikol
Neoverený nákup
2.4.2022
Kde začať? Začiatok bol veľmi hŕŕŕ. Mam pocit, ze sa stratilo pár stran zo začiatku knihy. Sandra ma vytačala, jej uvahy, vnútorné rozhovory. Komunikacia s Alexom bola fajn, vzájomne dotahovanie. Posledne kapitoly tie uz isli "od ruky" s porovnaním k začiatku. Čítanie bolo pre mna trápenie, s menšími výnimkami. Za seba musim povedať na knihu, žiaľ, nie ďakujem. Čítať viac
19
Overený nákup
13.3.2022
Paraada
Autorka a jej debut ma veľmi milo potešili a prekvapili. Páčilo sa mi na ňom ozaj všetko a najviac to, že to bolo také brutál slovenské. Príbeh odohrávajúci sa doma, skvelí ľudia, partia ako vystrihnutá z časáku Dobrý život láka na presťahovanie sa do tohto malebného mestečka.

Celý koncept príbehu je pekne spracovaný a autorka od začiatku namotáva aj na dramatično, keď Sandra ako hlavná hrdinka uteká pred minulosťou. Sťahuje sa sem, do Mikuláša a spoznáva Alexa.
Alex - kapitola sama o sebe. ???? on bol proste bohovský. Sebavedomý a dominatný truľo, ale dobrák od kosti a po celý čas som si užívala jeho prítomnosť a konanie. Áno, niektorým by isto prišiel šľahnutý, ale ktorý chlap by sa tak nesprával, keby našiel dievča, ktoré sa mu páči?
Od prvého okamihu sú on a Sandra spolu. Alex žije život pôžitkára a užíva si čo to dá. No Sandra mu celkom múti hlavu.
Spolu vymýšľajú rôzne športové aktivity a Sandra sa dostáva zo svojej bojazlivej ulity na svetlo sveta a po boku Alexa sa jej sa to páči viac a viac.
Nesmiem opomenúť ani tú najlepšiu partiu priateľov, ktorí dotvárali celkový dobrý dojem. Nie len, že boli zábavní, ale sa aj podržali keď bolo treba.

Kniha je tak trošku aj o hecovaní na zmenu životného štýlu a užívaní si každej chvíle, lebo môže byť poslednou.

Bravó! kričím, pretože táto kniha si to zaslúži. A teším sa na ďalšie príbehy.

A teraz už len vytiahnuť kostitras a rovno do prírody alebo sa najesť?

-"Kedy je podľa teba obloha najkrajšia?" opýtala som sa usilujúc prehlušiť moje srdce, ktoré sa mi cez hrudný kôš urputne chcelo prebiť von. Pocítila som na svojom líci jeho úsmev." Keď máš tú správnu spoločnosť," odvetil.-
Čítať viac
22.2.2022
úžasná, skvelá
V prvom rade by som sa veľmi rada chcela poďakovať autorke za to, že mi poskytla knižočku na spoluprácu a zároveň aj na knižnú štafetu.
.
Návrat na Liptov ma chytil hneď od začiatku a vytiahol ma z mojej krízy. Sandra sa po rýchlom odchode z Prahy vracia opäť na Liptov, k novej spolubývajúcej a dúfa v pokojný život. Jej plány jej však hneď na začiatku zmarí pohľadný, miestami drzý fešák Alex, ktorý hneď na začiatku vycíti v Sandre, že nie je tak priebojná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci má reči, podrezaný jazyk, väčšinou sa rada schováva doma a za všelijakými výhovorkami.
.
Musím povedať, že som sa v Sandre v mnohom našla. Ja som rovno aj písala autorke, že ten strach, ktorý tam popisuje, mi je veľmi blízky. Možno aj preto ma to takto chytilo za srdce a nevedela som sa od toho odtrhnúť. Bonusom boli skvelé lokácie, pretože ja Liptov naozaj milujem. Mnohé popísané miesta by som rada navštívila, niektoré znova.
.
Alexa som si hneď obľúbila, a vôbec mi neprekážali jeho prezývky, ktoré na Sandru používal. Mala som rada jeho humor a tá chémia, ktorá medzi nimi iskrila, aaach. Páčil sa mi ten skutočný opis priateľstva, ktoré vzniklo hneď po príchode, celá partia Liptákov mi neskutočne sadla. Autorka píše aj pokračovanie, na ktoré sa nesmierne teším.
.
Musím však podotknúť, že celý príbeh smeroval k zápletke na konci, čo sa viac menej dalo čakať, keď nám Elizabeth postupne odhaľovala Sandrinu minulosť. Myslím, že tým neprestrelila, bolo to vierohodne napísané. Aj dopady udalostí, ktoré sa stali, ma chytili za srdce. V príbehu nájdete naozaj všetko. Priateľstvo, skvelý humor, nádherné prostredie, iskrivú chémiu, horúce chvíľky, napätie.
Čítať viac

„Šťastie nie je burlivé ani hlučné ako rozkoš či radosť. Je tiché, pokojné, krehké, je to vnútorný pocit uspokojenia, ktorý sa začína vo chvíli, keď človek začne milovať sám seba.“

Japonský milenec - Isabel Allende, 2018
Japonský milenec
Isabel Allende